RESEPI MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL(dari kelantan)

RESEPI MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL(dari kelantan)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Selamat mencuba
===================
Nak lagi resepi? like je page Basah Jeruk

macam2 ada👍

BAHAN BAHAN : 
  1. 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana, dipotong kepada 4 atau 5 potong (boleh juga pakai ikan lain seperti tamban atau selar kuning ke, kembung ke, kekek ke atau lain-lain yang disukai)
  2. Air untuk kuah
  3. 2 inci lengkuas dihiris nipis atau diketuk (aku suka letak lebih sikit)
  4. 3 ulas bawang putih (tanpa kopek kulit) di ketuk.
  5. Garam secukup rasa
  6. 2 keping asam keping 
  7. Cili padi (pilihan)
  8. Sedikit serbuk perasa (pilihan)

CARA CARA :
  1. Dalam periuk atau belanga :-), masukkan kesemua bahan
  2. Masak atau rebus saja hingga mendidih. 
  3. Adjustkan rasa dan biarkan terus mendidih beberapa ketika lagi.... alaa tak kisahla dalam 5 minit lg ke... biar keluar rasa air ikan yang manis-manis tu... 
  4. perasakan dengan garam,aji n sedikit gula
  5. Pastu tutuplah api 
Selamat mencuba

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° 

Nak lagi resepi? like je page Basah Jeruk
macam2 ada👍

Comments

Popular posts from this blog

RESEPI KERABU PERUT MANGGA MUDA

RESEPI IKAN SIAKAP STIM LIMAU