RESEPI MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL(dari kelantan)
RESEPI MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL(dari kelantan)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Selamat mencuba
===================
Nak lagi resepi? like je page Basah Jeruk
macam2 ada👍
BAHAN BAHAN :
- 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana, dipotong kepada 4 atau 5 potong (boleh juga pakai ikan lain seperti tamban atau selar kuning ke, kembung ke, kekek ke atau lain-lain yang disukai)
- Air untuk kuah
- 2 inci lengkuas dihiris nipis atau diketuk (aku suka letak lebih sikit)
- 3 ulas bawang putih (tanpa kopek kulit) di ketuk.
- Garam secukup rasa
- 2 keping asam keping
- Cili padi (pilihan)
- Sedikit serbuk perasa (pilihan)
CARA CARA :
- Dalam periuk atau belanga :-), masukkan kesemua bahan
- Masak atau rebus saja hingga mendidih.
- Adjustkan rasa dan biarkan terus mendidih beberapa ketika lagi.... alaa tak kisahla dalam 5 minit lg ke... biar keluar rasa air ikan yang manis-manis tu...
- perasakan dengan garam,aji n sedikit gula
- Pastu tutuplah api
Selamat mencuba
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Nak lagi resepi? like je page Basah Jeruk
macam2 ada👍
Comments
Post a Comment